یکی نیست بگوید مارادونا را ول کنید غضنفر را بچسبید. این کلمات که آمدهاند و جا افتادهاند، فکری به حال فوج واژگان تازه وارد کنید تا پیش از آن که عمومی شوند، فارسی شوند. روحشان شاد، اعضای فرهنگستانی که فرودگاه، شهرداری، بیمارستان، دادگستری و... را ساخت.
موضوع به همین سادگی هم نیست. در زمان فرهنگستان اول با زمینی خالی روبرو بودیم و کلمات فراوانی بود که باید از عربی به فارسی برمیگشت. اکنون کار به جاهای سختش رسیده دوست عزیز.
امروزه اگر زمین خالیتر از آن روزها نباشد، به همان اندازه است. حدود دو دهه است که فنآوری با دنیای دیجیتال انبوهی ابزار و برنامه را به زندگی ما ریخته است که ما معادلی برایشان نداریم: دیوایس، لاگین، لِفت کردن، اَتَچ و... همین طور دارند میآیند. به نظر کار به جاهای سختش نرسیده، کار از اولش سخت بوده. آن چه که فرق کرده این است که دیگر توی فرهنگستان امثال دکتر حسابی ننشستهاند، دکترهای ناحسابی نشستهاند.
ارژنگ جان در مثال مناقشه نیست اما برای مواردی که عنوان کردید من معادلهایی میشناسم و در زندگی روزمره هم ازشون استفاده میکنم و میکنند؛ دیوایس: دستگاه، لاگین: ورود، اتچ: پیوست و ...
البته در کمکاری و یا تأخیر فرهنگستان شکی نیست.
MacBook Pro Retina MR932 (2018), macOS Sonoma
iPhone 13 Pro, iOS 17
iPad Pro 9.7", iOS 17
حمید رضا جان، شما احتمالاً دلت بیشتر از مفتخورهای فرهنگستان میسوزد
غرض من این است که این دستگاه که تأمینکنندهی خرج زندگی کسانی امثال حداد عادل است، به اندازهی پولی که از جیب بنده و شما خرج میکند مفید نیست چون قبل از این که واژههای بیگانه به زبان مردم راه یابند و جا خوش کنند باید دست به عمل شوند نه بعد از آن که واژه میان کلام مردم راهش را یافت و ماند.
شاهین جان «خبرگزاری» فارس دیگه
از شوخی گذشته، طبیعتاً با وارد شدن نسل جوانترهایی که به جای کتاب، فارسی را با چت و امثال آن یاد گرفتهاند، باید منتظر بدتر از اینها هم بود آن هم در جایی مثل فارس که معیار جمع کردن آدمهایش هر چیزی باشد، سواد نیست.
Arzhang نوشته شده:شاهین جان «خبرگزاری» فارس دیگه
از شوخی گذشته، طبیعتاً با وارد شدن نسل جوانترهایی که به جای کتاب، فارسی را با چت و امثال آن یاد گرفتهاند، باید منتظر بدتر از اینها هم بود آن هم در جایی مثل فارس که معیار جمع کردن آدمهایش هر چیزی باشد، سواد نیست.
من باز دعوا را شروع کنم
الان در عبارت «خبرگزاری فارس است دیگر» که به محاوره تبدیل شده، است را باید کسره گذاشت یا «ه»!؟ و اگر دومی درست است، چسبیده باید باشد یا جدا!؟ و الی آخر
۱) خبرگزاری فارس دیگه
۲) خبرگزاری فارسِ دیگه
۳) خبرگزاری فارسه دیگه
۴) خبرگزاری فارسه دیگه
۵) خبرگزاری فارسـه دیگه
۶) خبرگزاری فارسہ دیگه
…
علی جان، جوابت غلط بود. گزینه ۵ صحیح میباشد. ۱چراغت خاموش میشه، میمونه ۲ چراغ روشن. حالا از آقای خبرگزاری فارس سوال میکنیم.
ارژنگ جان ارادت. درست میگی. ما که مدرسه رفتیم و کلی انشأ « علم بهتر است، یا ثروت» نوشتیم، بی سواد بار اومدیم تازه پاراگراف نویسی یاد گرفتن رو در کالج، در امریکا شروع کردیم یاد گرفتیم. فارسی نویسی هم که در ایرماگ
حالا اینها با این آیفونهاشون و چت و تلگرام و کیبوردِ عربی اپل دارند بزرگ میشوند، واقعا خدا به داد برسه. خلاصه سوژه زیاد خواهیم داشت.
فکر کنم بچههای الان کم کم شروع کنند و زیر ي نقطه بزارند، بهشون هم بگی، لابد قبول نمیکنند و میگن آیفون هم اینطوری مینویسه!
من تسلیمم. بله اشتباه نوشتهام و همان طور که ایلیا هم گفت باید مثل شمارهی ۳ مینوشتم.
پانویس: این مبحث ایرماگ یکی از دوستداشتنیترینهایش برای من است چون واقعاً آدم چیز یاد میگیرد.
در كتابهاي جديد ابتدايي ايران مواردي را مانند همان شماره سوم درست كرده اند. البته كتابها همچنان بدون مشكل نيست.
آنهايي كه مثل من فرزند ابتدايي رونده دارند حتما ديده اند.