من این فونت ها رو به زحمت دانلود کردم و در گوگل دایوم آپلود کردم. اگر شما اجازه بدید آن را در وبلاگ شخصی ام بگذارم و نام طراح را درج کنم تا دیگران هم از این محصول بهره مند شوند
ضمن تشکر از شما، قرار دادن این فونتها در وبلاگ شخصی حضرتعالی هیچ اشکالی ندارد. اما احتمالاً میدانید که این فونتها در حقیقت همان فونتهای X Series 2 هستند که توسط جناب بهنام از کاربران محترم همین سایت طراحی گردیده و فقط اصلاحاتی توسط بنده روی آنها انجام شده است. اگر این مطلب را نیز به هر صورتی که مصلحت میدانید در وبلاگ شخصی خود اعلام بفرمایید بسیار متشکر خواهم شد.
سلام
به نظر میرسه خط کرسی کاراکترهای فارسی و علائم نگارشی (بهطور خاص نقطه) با کاراکترهای لاتین و اعداد (بهطور خاص ۱) متفاوته توی فونتهای سری ۲ (و در نتیجه در فونتهای مشتقشده). (البته فقط نیلوفر رو بررسی کردم ولی فکر میکنم بقیه هم مشابهن.) این تفاوت توی نازلی (وبفارسی؟) و وزیر و تایپستهای غربیها و عربها (امیری، شهرزاد و هرمتان رو بررسی کردم مثلاً.) وجود نداره و احتمالاً توی سری ۲ عمداً ایجاد شده. دلیلش چیه؟
با احترام
زمانی که سری ایکس را درست میکردم دو چیز اساسی را در این فانتها تغییر دادم. یکی این که برای همهٔ آنها حروف لاتین هم قرار دادم. دیگری این که درشتنمایی حروف فارسی را با درشتنمایی حروف لاتین موزون کردم. این باعث درشتتر کردن حروف فارسی و افزایش فاصلهٔ خطوط در سری ایکس شد.
چیز دیگری که در سری ایکس تغییر دادم خط کرسی حروف لاتین بود. علت آن این است که میخواستم متن مختلط فارسی و لاتین در کلیت خود نمایی موزون داشته باشد. حروف لاتین عموماً بالای خط کرسی قرار دارند ولی حروف فارسی فضای بالا و پایین خط کرسی را اشغال میکنند. بالا بردن خط کرسی برای حروف فارسی فضای موزونتری برای فضای سفید میان خطوط [در متن مختلط فارسی-لاتین] ایجاد میکند.
بهتر بود که برای نقطه و بعضی از علامتهای دیگر که در فارسی و لاتین مشترک هستند آلترناتیوی برای کرسی پایینتر لاتین درست میکردم ولی در زمان ساختن این فانتها سوادش را نداشتم!
نسخهٔ جدید فونتهای persian-hm-ftx-3.9 و persian-hm-xs2-3.9 در سایت bitbucket.org آپلود شدهاند.
تغییرات:
- بستهٔ xepersian در حالت کشیده دوباره با فونتهای X Series 2 و فونتهایی مثل Yas و HM Series، که از این فونتها منتج شدهاند، مشکل پیدا کرده است و در این حالت حروف را بههم میریزد. با توجه به اینکه این مشکل پس از چندین سال هنوز رفع نشده است چنین به نظر میرسد که مؤلف این بسته و بستهٔ bidi همچون دفعات قبل قادر به رفع این مشکل نیست که البته طبیعی هم هست چرا که به قول یکی از دستاندرکاران شاخص دنیای TeX در این پیام:
bidi patches code not written with rtl [right to left] scripts in mind, ...
بنابراین در این نسخه از فونتهای سری HM بهطور موقت اصلاحاتی برای استفاده از ویژگی کشیده در بستهٔ xepersian-hm انجام شده است و در صورتی که مشکل در xepersian حل شود این تغییرات حذف خواهند شد.
آزمایش بستهٔ texnegar با این فونتهای جدید نیز در حال انجام است و در صورت موفقیت در اولین فرصت نتیجه را در همین سایت به عرض خواهم رساند.
لطفاً توجه فرمایید که نمونهٔ این فونتها با بستهٔ xepersian-hm 1.1a (TeXLive 2025، xepersian 25.2.2، و bidi 25.2.2) تهیه شده است.
در پایان از کلیهٔ عزیزانی که این فونتها را بویژه روی سیستم عامل ویندوز و مکینتاش آزمایش و اشکالات مربوطه را گزارش نمایند پیشاپیش بسیار تشکر میکنم.
پ.ن. ۱ - کاربران محترم توجه داشته باشند که دسترسی به سایت Bitbucket.org در حال حاضر از طریق پروتکل HTTPS انجام میشود و بنابراین اگر دانلود این فونتها در بعضی از کشورها با روشهای متعارف امکانپذیر نباشد باید از روشهای غیرمتعارف استفاده فرمایید.
آخرین ویرایش توسط dma8hm1334 در 08 آپریل 2025, 09:08، در مجموع 1 بار ویرایش شده است.
نتایج آزمایش موفق فونتهای persian-hm-xs2-3.9 و persian-hm-ftx-3.9 با بستهٔ texnegar را میتوانید در فایلهای PDF ضمیمه مشاهده فرمایید. اگر مایل باشید میتوانید فایلهای TEX مربوطه را از اینجا دانلود و روی سیستم خود آزمایش کنید.
لطفاً توجه فرمایید که:
- نمونهٔ این فونتها با بستهٔ texnegar 0.1e (TeXLive 2025 ،xepersian 25.2.2، و bidi 25.2.2) تهیه شده است.
- فایل xepersian-XB.pdf با بستهٔ xepersian-25.2.2 (bidi 25.2.2، و TeXLive 2025) تهیه شده و به همین دلیل حروف بههم ریخته است.