یه مدتی بود میخواستم بیام در مورد اتفاقات جدید سخت افزاری حرف بزنم تنبلی مانعم میشد
امروز گفتم بیام یه کمی تحلیل های خودم رو بنویسم شاید براتون جالب باشه.
حدود 15 روز دیگه انویدیا کارت های سری 5000 رو معرفی میکنه که خیلی انتظار بالایی از این کارت ها وجود داره.
یک نکته ی جالبی که به ذهنم رسید این بود که پیشرفت تکنولوژی در زمینه ی ریخته گریِ ویفرها برای تولید پردازنده بخش زیادیش رو مدیون کمپانی اپل هست.
اپل به دلیل پول بالایی که داره و همچنین سفارش های سنگین با آمار خیلی بالای چندین ده میلیون عددی در سال برای خرید پردازنده از شرکت TSMC عملا به حامی اصلی تحقیقات شرکت TSMC تبدیل شده.
اینکه TSMC هر سال میتونه پردازنده های مدرن تری با نانومتر پایین تر تولید کنه شامل تحقیقات خیلی خیلی سنگین و بودجه های کلانه میشه که با تکیه بر خرید های اپل در تیراژ بالا امکان پذیر هست. یعنی TSMC کاملا متمعن هست که اپل یک سفارش حداقا 80 میلیون پردازنده بهشون میده.
احتمالا اگر اپل نبود پیشرفت توی تولید پردازنده های مدرن خیلی کند تر از این حرف ها پیش میرفت چون ای ام دی و اینتل روی هم باز هم آمار خیلی خیلی کمتری نصبت به اپل پردازنده تولید میکنن. دلیلش هم اینه که این دو شرکت پردازنده ی موبایل تولید نمیکنن. ولی از اون طرف اپل آمار بالایی از فروش آیفون داره که عملا یک پردازنده ی خیلی قوی و مدرن توشه.
شاید باورتون نشه ولی به صورت کلی انویدیا و ای ام دی و اینتل روی هم سفارشاتشون از اپل کمتره.
مشکل تولید پردازنده ی بهتر اینه که هر سال باید ترانزیستور های پردازنده ها رو ریز تر کنن تا هم سرعت بیشتر بشه هم مصرف انرژی هم کاهش دما ولی این کوچک سازیِ ترانزیستورها اینقدر جلو رفته که عملا به جایی رسیدن که الکترون ها توی مدار های بینهایت ریز به اطراف نشت میکنن و کار پردازنده کامالا متوقف میشه.
سختی تولید پردازنده ی جدید رو میتونید از اینجا متوجه بشید که اینتل و سامسونگ که واقعا کمپانی های عظیمی هستند عملا دیگه توان تولید پردازنده های جدیدتر رو ندارن و توی تولید تکنولوژیش موندن.
اگر اشتباه نکنم سامسونگ در حال حاظر فقط 18 درصد تولید پردازنده ها رو در اختیار داره که اونم با نانومتر بالای 5 باید باشه. در صورتی که اپل پردازند هاش که تولید شرکت TSMC هستن و از 3 نانومتری بهره میبره.
خلاصه اینکه دنیای جالبی شده.
ای ام دی و انویدیا جفتشون حدود 2 هفته ی دیگه کنفرانس دارن که خیلی ها مثل من منتظرن ببینن چه محصولات جدیدی رو رونمایی میکنن.
ای ام دی احتمالا پردازنده ی جدید 9950 با کَش خیلی زیاد که به X3D معروف هستند و گیمرها براش سر و دست میشکنن رو معرفی میکنه با کارت گرافیک های میان رده. انویدیا هم کارت های جدید با نسل جدید DLSS رو احتمالا رونمایی میکنه.
این وسط اینتل از همه اوضاش خرابتره چون رئیس اینتل رو به دلیل عدم موفقیت در سال های اخیر و از دست دادن بازار اخراج کردن. من دقیقا نمیدونم اینتل چه بلایی داره سر خودش میاره. چند هفته خبر خریده شدن اینتل توسط کوالکام پخش شده بود که اعلام شد شایعه بوده و واقعیت نداره. این وسط حدودا 15 هزار نفر رو هم اخراج کردن.
مشکل اینه که با تزریق پول در لابراتوار هاشون برای کم کردن نانومترِ پردازنده های جدید باز هم نتونستن به 3 یا 2 نانومتر برسن.
گفته شده توی هر ویفر که با 3 یا 2 نانومتر, توی آزمایشگاه تولید میکنن فقط 10 درصد چیپ ها کارایی داره و 90 درصد آسیب میبینن. این آمار توی شرکت TSMC خیلی متفاوت هست 70 درصد چیپ ها سالم هستن و 30 درصد آسیب دیده هستن که دور ریخته میشن.