انجمن ویکی قلم‌های فارسی
ورود / عضویت

از نام الفبا تا جهان‌بینی توحیدی

بخش موضوعات متفرقه

از نام الفبا تا جهان‌بینی توحیدی

پستتوسط chitsaz » 03 دسامبر 2011, 11:28

هر چند که بنظر من جای بحث‌های مذهبی در ایرماگ نیست، اما چون این بحث ایجاد شده دیگر چندان ربطی به موضوع "خطاطی و قلم‌سازی" نداشت، از آن جدا شد.
--------------------------------------


m]reza نوشته است:[نمایش]
از دوستان خواهش می‌کنم اگر مطلبی می‌نویسند یا می‌گذارند به زبان فارسی باشد این اولین احترام به زبان و خط فارسی است وقتی شما انگلیسی بنویسی و آن‌ها هم بگویند فونت عربی دیگر چه جایی برای فارسی و قلم سازی‌اش می‌ماند؟
ممنون


خبر نقل قول شده و زمان ترجمه نبوده وگرنه حتما به توصیه شما عمل می شد
در مورد خط عربی هم باید عرض کنم که خطی که هم اکنون با آن می نویسید ریشه عربی داشته و زبان فارسی با آن نوشته می شود.
من هم مثل شما دوست دارم اسم ایران و زبان فارسی رواج پیدا کند ولی این خط الرسم عمدتا به نام خط عربی شناخته می شود که البته فارسی زبانان و ایرانیان نقش عمده ای در تکامل این خط داشته اند.
نماد کاربر
chitsaz
 
پست‌ها : 72
تاریخ عضویت: 26 ژوئیه 2010, 20:15

Re: خطاطی و قلم‌سازی

پستتوسط Nyaiesh » 03 دسامبر 2011, 15:42

این خط عربی نیست دلیلش طولانی است که ان شاء اللّه بعدها خواهم گفت اما مطمئن باشید این خط نه عربی است و نه فارسی و نه ترکی و هم عربی است و هم فارسی و هم ترکی.
آن دوستانی هم که در خارج و جاهای دیگر می‌گویند عربی کم‌لطفی می‌کنند ما نباید راه آن‌ها را برویم.
من چند پیام لاتین از شما دیدم که این تذکر را دادم وگرنه ممکن است کمبود وقت یا مسائل دیگر سبب شود که من و یا شما چند پیام لاتین هم بنویسیم اما ادامه‌اش خوشایند نیست.
اما در توضیح این که این خط عربی نیست: خط عربی قدیم برای اقوام غیر عرب ناخوانا بود و تصمیم گرفتند آن را گسترش دهند و آن را از شکل ناخوانایش خارج کنند و این گونه بود که: کوفی ایرانی (پیرآموز) کوفی اندلسی و محقق و ریحان و توقیع و نسخ زاده شدند و این تولد و تکمیل را خطاطانی از سراسر جهان اسلام عهده گرفتند و همه بهر قرآن و دین بوده است پس انصاف آن است که نامش خط اسلامی و توحیدی باشد نه خط فارسی و عربی اما مجبوریم هرگاه خواستند این خط را فقط عربی بنامند بگوییم خیر فارسی و عربی.
افسوس که این حال میان ما هم رخنه کرده است مثلا در پایگاه نرم افزاری مریم می‌خوانید: کیف یعمل الخطاط العربی. ببینید ما چه قدر چشم بسته‌ایم که نرم افزاری که خودمان زحمتش را کشیده‌ایم را خطاط عربی می‌نامیم. من اگرچه می‌کوشم هیچ‌گاه متعصب نباشم و همه این برکات را از جانب دین بدانم اما این نام عربی همیشه مرا می آزارد.
موفق باشید.
خدایا کیهان و زمین و نوترون در طواف و ما در خواب
نماد کاربر
Nyaiesh
 
پست‌ها : 357
تاریخ عضویت: 09 نوامبر 2009, 15:38

Re: خطاطی و قلم‌سازی

پستتوسط Ilia » 03 دسامبر 2011, 21:43

محمد رضا جان،

اصلا راستش قصدش را ندارم که سر مسائل اینچنینی در انیجا بحث کنم. اما راستش اینطورها هم نیست. این خط به توحید ربطی ندارد و اینطوری مقدس نیست.

آنچه شما به آن بصورت کرامت نگاه میکنی را میشود اینطوری هم نگاه کرد که از محدود شدن هنرهای دیگر، راه برای این هنر باز مانده بود.

خط هم همچنان تکامل میکرد و این روند مختص به قرآن هم نبود. همانطور که این تکامل آخرش به نستعلیق و شکسته‌نستعلیق رسید که هیچ هم برای نوشتن قرآن مناسب یا بهتر از نسخ و ثلث نبودند.
نماد کاربر
Ilia
Site Admin
 
پست‌ها : 6175
تاریخ عضویت: 25 سپتامبر 2006, 01:01
محل سکونت: کانادا

Re: خطاطی و قلم‌سازی

پستتوسط Nyaiesh » 03 دسامبر 2011, 21:48

پاسخش طولانی است وقتی آماده شد عرض می‌کنم اما خلاصه‌اش این است که شما پایانش را می‌نگرید نه آغازش را، اگر کسی منصفانه در اسناد بنگرد می‌پرسد چرا خط عربی تغییر کرد؟ اگر هنر بود منشأ این هنر چه بود؟ خواهید دید که علاقه مردم به نشر و گسترش قرآن محرک توسعه خط بوده است در خط لاتین هم همین است در خط چینی هم همین است تعجب می‌کنید اما حقیقت دارد این یک نظریه بسیار مهم است که مشغول توضیح آن هستم و زود است که منتشر شود.
هنرهای بسیاری مدیون همین جنشند هنرهایی که امروز محدود شده‌اند یا با نام دیگری شناخته می‌شوند...
خدایا کیهان و زمین و نوترون در طواف و ما در خواب
نماد کاربر
Nyaiesh
 
پست‌ها : 357
تاریخ عضویت: 09 نوامبر 2009, 15:38

Re: خطاطی و قلم‌سازی

پستتوسط Ilia » 03 دسامبر 2011, 22:07

هر چه پشتش تشویق و پول باشد و راه پیشرفتش باز باشد و سرکوب نشود، پیشرفت میکند.

اگر ملت ما هیچوقت مسلمان هم نمیشد، باز هم خطش با الفبای دیگری پیشرفت میکرد. و احتمالا این پیشرفت اینقدر فقط روی معماری و کاشیکاری و خط و تذهیب منحصر نمیماند. شاید آنوقت مجسمه‌سازی و موسیقی و نقاشی هم همینطور پیشرفت میکردند. ابداع و ابتکار در ذات بشر است.

اما در این قسمت که عقیده هم در این باره نقش داشته شکی نیست. همانطور که از آنطرفش هم برای عدم پیشرفتمان در جاهای دیگر تاثیر داشته.
نماد کاربر
Ilia
Site Admin
 
پست‌ها : 6175
تاریخ عضویت: 25 سپتامبر 2006, 01:01
محل سکونت: کانادا

Re: خطاطی و قلم‌سازی

پستتوسط Nyaiesh » 03 دسامبر 2011, 22:18

منظور من همه ادیان است هنرهای دینی آن‌قدر گسترده‌اند که دوری از چند هنر چون موسیقی و مجسمه‌سازی چندان مهم نیست
همین قرآن و اثر آن را می‌گویم: باسواد شدن بسیاری از مردم، چون نیاز داشتند قرآن بخوانند، توسعه خط قرآن به شیوه خوانا که عرض شد. کاغذسازی، جلدسازی، تذهیب و نقاشی، ترجمه، صحافی، آواز و الحان دینی و قرآنی و...
این اگر که می‌گویید دلیل می‌خواهد چون اتفاق نیفتاده است. چون آن که بگویید اگر جابز اَپل را نمی‌ساخت دیگری آبادش می‌کرد اصلا شاید بهتر از او، شما این را می‌پذیرید؟ این فرار است اگر کسی با جابز خوب نباشد و کار او را پس بزند چنین می‌گوید. شما تمدنی را مثال بزنید که بی دین الفبایش توسعه یافته باشد هر تمدنی که خواستید من می‌پذیرم. کره، چین، ژاپن، مصر، ایران، یونان همه این گونه‌اند اما علت این شگفتی و قبول نکردن جدایی ما از دین است مثل فرزندی که با سرمایه پدرش بزرگ شده و ازدواج کرده و تاجر شده و اکنون می‌گوید هرچه بود زحمت خودم بود.
قبل از آن هم به زرتشت و زبان پهلوی بنگرید همین قصه است و نشر متون دینی سبب اصلی رواج خط پهلوی بوده است شگفت است که آن‌ها هم چندان به مجسمه‌سازی و ساخت بت بها نمی‌دادند ولی مقابلش تمدن مصر یا ایکاها در آمریکای جنوبی پر از مجسمه و نماد و نقاب حیوان و انسان است این از ویژگی‌های تمدن ماست و ریشه در باورهای مذهبی زرتشتی و اسلامی دارد. اما جهان امروز هر تولیدی را هنر می‌داند ولی ادیان برخی از این‌ها را قبول نمی‌کنند که در برابر هنرهای بسیاری که به آن توصیه کرده‌اند چیزی نیست بگمانم جز مجسمه‌سازی و موسیقی چیز دیگری نتوان یافت. جهان امروز ما هم عکس آن است و جز موسیقی هنری نمی‌شناسد و همه گوشی در گوشیم.
آخرین ویرایش توسط Nyaiesh on 03 دسامبر 2011, 23:28, ویرایش شده در 2.
خدایا کیهان و زمین و نوترون در طواف و ما در خواب
نماد کاربر
Nyaiesh
 
پست‌ها : 357
تاریخ عضویت: 09 نوامبر 2009, 15:38

Re: خطاطی و قلم‌سازی

پستتوسط Ilia » 03 دسامبر 2011, 22:33

هر که بگوید اعتقاد در تغییر بی اثر است حرف نامربوطی زده. البته که اثر دارد.

من اصلا منکر اثر دین در خط نیستم. حتما اثر داشته. اما کرامت نیست. اثر است. شما شاید برایت نقاشی و مجسمه‌سازی و موسیقی به اندازهٔ جلدسازی و صحافی و الحان دینی مهم نباشند. اما خوب این نظر شماست که عقیده‌ات این سویه است.

مجسمه‌سازی و اهرام‌سازی در مصر باستان بسیار رواج داشت. دو هزار سال پیش میتوانست یکی بگوید که این از کرامت اعتقاداتشان بود و مقدس بود. اینها فقط اثر اعتقادات و تشویق و حمایت هنرمند بود.

الان هم که میبینی که تولیدکنندگان نرم‌افزار مریم با نوشتن تبلیغات عربی میخواهند برای آن در کشورهای عربی بازار باز کنند، باز داستان بر میگردد به سعی هنرمند برای دریافت حمایت مالی. دو دو تا چهار تاست. کرامتی پشتش نیست.
نماد کاربر
Ilia
Site Admin
 
پست‌ها : 6175
تاریخ عضویت: 25 سپتامبر 2006, 01:01
محل سکونت: کانادا

Re: خطاطی و قلم‌سازی

پستتوسط Nyaiesh » 03 دسامبر 2011, 22:42

منظور از کرامت یک جادو نیست منظورم آن است که هیچ ‌چیز چون دین این اثر را در عالم ایجاد نکرده است. دین بر اقتصاد هم اثر دارد بر هنر هم دارد چون ادیان انسان را با وسعت خود و زندگی ابدی آشنا می‌کنند امید می‌دهند و این کارها را اقتصاد و تشویق نمی‌کند یعنی قدرتش این قدر نیست.
بله ممکن است کسی از همین میوه برای خودش بازار دیگری درست کند تا دل عرب و عجمی را شاد کند
فَخَلَفَ مِن بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضَاعُوا الصَّلَاةَ وَاتَّبَعُوا الشَّهَوَاتِ ۖ فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَيًّا [١٩:٥٩]
امّا پس از آنان، فرزندان ناشایسته‌ای روی کار آمدند که نماز را تباه کردند، و از شهوات پیروی نمودند؛ و بزودی (مجازات) گمراهی خود را خواهند دید!
ولی منظور من آغاز است، در ادامه ممکن است هر اتفاقی بیفتد چون حساب با انسان است خداوند در قرآن هم می‌فرماید بعد از ایشان قومی آمدند و چنین کردند... من آغاز را می‌گویم این‌ها تمدن ها را ساخته‌اند ارزش اولین قالی بافته شده بیشتر از تمام کارخانه‌های قالی بافی است چون ریشه است. این‌ها امروز میان جهان نو گم می‌شوند و همه می‌گویند کجاست دین کجاست؟ دین همه‌جاست اگر دین نبود هیچ هنر و صنعتی نبود هیچ تمدنی آفریده نمی‌شد این اعتقاد من است و چون یگانگی خدا به آن پایبندم شما هم آزادید هرطور که می‌خواهید بیندیشید.
خدایا کیهان و زمین و نوترون در طواف و ما در خواب
نماد کاربر
Nyaiesh
 
پست‌ها : 357
تاریخ عضویت: 09 نوامبر 2009, 15:38

Re: خطاطی و قلم‌سازی

پستتوسط Ilia » 03 دسامبر 2011, 23:16

بسیار نیکو. پس ما به یک تفافق رسیدیم که هر دو آزادیم که هر طور بخواهیم بیندیشیم.
کاش این حرف را میشد در همه جا اجرا کرد. آنوقت هیچ مشکلی نبود. :-)
نماد کاربر
Ilia
Site Admin
 
پست‌ها : 6175
تاریخ عضویت: 25 سپتامبر 2006, 01:01
محل سکونت: کانادا

Re: خطاطی و قلم‌سازی

پستتوسط Amin811 » 04 دسامبر 2011, 00:05

من هم راستش با این واژه ... اسلامی موافق نیستم. چون یک دین نمیتواند با خودش خط بیاورد. همانطور که هیچ دینی نمیتواند سبک درست کند. مثل سبک اسلامی یا هر چیز دیگر. مثلا واژه غلط معماری اسلامی که آن را به کرات استفاده میکنیم. مگر یک دین به تو میگوید این گونه بنویس یا آن گونه بساز.

حالا با توجه به سطح محدودیت هایی که هر دین ایجاد میکند و باهوشی هنرمند هنر او به نوعی دیگر بروز میکند. از بسیاری جهات میتوان این گونه به آن نگاه کرد که چون دین یا هر چیز دیگری که مورد قبول بسیاری از مردم قرار گرفته هنرمند اثرش را به آن آویخته تا مورد توجه قرار گیرد. از طرفی نمیتوان گفت که متعالی ترین هنرها صرفا آنهایی بوده اند که از دین الهام گرفته اند.

شرمنده که در انتهای بحث به آن وارد شدم!
Amin811
 
پست‌ها : 82
تاریخ عضویت: 24 مه 2010, 02:16

Re: خطاطی و قلم‌سازی

پستتوسط Nyaiesh » 04 دسامبر 2011, 00:16

چطور دین نمی‌تواند خط بیاورد؟ وقتی دینی کتاب آسمانی دارد و قبل از آغازش جز چند نفر در سرزمینش باسواد نبودند اما پس از چند سال بسیاری باسواد می‌شوند؟ رسم الخط عوض می شود و پر از هنر و زیبایی می‌شود؟
اشتباه شما این است که خیال می‌کنید دین باید همه چیز را با قاشق به ما بدهد، نه خیر، عقل و هوش خداداد را در مسیر درستی می اندازد همان گونه که در احادیث عقل را پیامبر درون نامیده‌اند، این بحث خیلی عمیق است ساده نگاهش نکنید آخر قلم یکان هم کتیبه پیربکران است.
دین انسان را حرکت می‌دهد کجا محدودیت می آورد؟ جلوی فحشا را می‌گیرد، کسی را که دیروز دخترش را خاک می‌کرده عوض می‌کند کسی که جز فردا نمی دیده با زندگی همیشگی آشنا می‌کند با خدای بی‌نهایت این‌ها محدودیت است؟ پس چرا قرن‌هاست مردم دین دارند؟ این همه مسجد و معبد و کلیسا نتیجه محدودیت انسان‌هاست؟ چند قرن می‌شود مردم را به بند کشید؟ چرا سلاطین هر چند سال رفتند و حکومت ها هزار شکل نو گرفتند اما دین هنوز در بسیاری مناطق جهان قدرت دارد؟ و علم و فناوری در خدمت آن است؟ خیلی باید دقت کرد
خدایا کیهان و زمین و نوترون در طواف و ما در خواب
نماد کاربر
Nyaiesh
 
پست‌ها : 357
تاریخ عضویت: 09 نوامبر 2009, 15:38

Re: خطاطی و قلم‌سازی

پستتوسط Ilia » 04 دسامبر 2011, 00:24

دین محدودیتش به این است که مثلا اگر کسی بخواهد آزادانه در این مورد باشما بحث کند هم در ایرماگ بسته میشود و هم خودش فردا برایش مشکل ممکن است پیدا شود.

لطفا این بحث را دنبال نکنید. عاقبتش خوش نیست.
نماد کاربر
Ilia
Site Admin
 
پست‌ها : 6175
تاریخ عضویت: 25 سپتامبر 2006, 01:01
محل سکونت: کانادا

Re: خطاطی و قلم‌سازی

پستتوسط Nyaiesh » 04 دسامبر 2011, 00:33

ببینید عشق و مسئولیت چقدر مهم است ایرماگ شما را مهم است آن را دوست دارید و همین سبب توقف بحثی مهم می‌شود دین هم خیلی ها را مهم است و ممکن است ضوابطی داشته باشد همه حرفم همین بود که دین چیز جدیدی نیست تغییر دوستی‌های ماست فرمودند: هل الدین الا الحب یعنی دین چیزی جز دوستی نیست ممکن است ما به هر دلیل آن قدر از جابز خوشمان بیاید که رایگان شدن نرم افزارها در روز مرگش را با قیمه عاشورا مقایسه کنیم همه کارهای ما چنین است و معجونی از دوستی و عقل است باید این دوستی ها به بهترین و نامیراترین سمت هدایت شود جهت بگیرد نه آن که من عمرم را سرمایه‌ام را صرف کالایی بکنم و خودم را ببازم.
البته بدانید سؤال در اسلام هیچ اشکالی ندارد و هر سؤالی رواست بی آن که به کسی یا مرامی توهین شود، دیگه با این حرف و استدلالی که کردید (دین محدودیتش به این است که...) بحث کوچه بازاری شد و برای همین من هم آن را می‌بندم ولی دلیلش بسته شدن یا نشدن ایرماگ نیست حرمت دین است.
آخرین ویرایش توسط Nyaiesh on 04 دسامبر 2011, 15:54, ویرایش شده در 2.
خدایا کیهان و زمین و نوترون در طواف و ما در خواب
نماد کاربر
Nyaiesh
 
پست‌ها : 357
تاریخ عضویت: 09 نوامبر 2009, 15:38

Re: خطاطی و قلم‌سازی

پستتوسط Amin811 » 04 دسامبر 2011, 03:50

m]reza نوشته است:[نمایش]
چطور دین نمی‌تواند خط بیاورد؟ وقتی دینی کتاب آسمانی دارد و قبل از آغازش جز چند نفر در سرزمینش باسواد نبودند اما پس از چند سال بسیاری باسواد می‌شوند؟ رسم الخط عوض می شود و پر از هنر و زیبایی می‌شود؟
اشتباه شما این است که خیال می‌کنید دین باید همه چیز را با قاشق به ما بدهد، نه خیر، عقل و هوش خداداد را در مسیر درستی می اندازد همان گونه که در احادیث عقل را پیامبر درون نامیده‌اند، این بحث خیلی عمیق است ساده نگاهش نکنید آخر قلم یکان هم کتیبه پیربکران است.
دین انسان را حرکت می‌دهد کجا محدودیت می آورد؟ جلوی فحشا را می‌گیرد، کسی را که دیروز دخترش را خاک می‌کرده عوض می‌کند کسی که جز فردا نمی دیده با زندگی همیشگی آشنا می‌کند با خدای بی‌نهایت این‌ها محدودیت است؟ پس چرا قرن‌هاست مردم دین دارند؟ این همه مسجد و معبد و کلیسا نتیجه محدودیت انسان‌هاست؟ چند قرن می‌شود مردم را به بند کشید؟ چرا سلاطین هر چند سال رفتند و حکومت ها هزار شکل نو گرفتند اما دین هنوز در بسیاری مناطق جهان قدرت دارد؟ و علم و فناوری در خدمت آن است؟ خیلی باید دقت کرد

من جوابم را گرفتم و دیگر به دنبال ادامه دادن این بحث نیستم!
Amin811
 
پست‌ها : 82
تاریخ عضویت: 24 مه 2010, 02:16

Re: خطاطی و قلم‌سازی

پستتوسط chitsaz » 04 دسامبر 2011, 20:14

بحث جالبی است
و معلومات تاریخی و هنری و جامعه شناسی و نشانه شناسی بسیاری می طلبد
ولی هنوز دلایل علمی و اسنادی از دوستان ندیدم تا نام این خط الرسم را بر ما روشن کند.
بی صبرانه منتظر این اسناد گرانبها هستم...
نماد کاربر
chitsaz
 
پست‌ها : 72
تاریخ عضویت: 26 ژوئیه 2010, 20:15

بعدی


بازگشت به متفرقه


کاربران حاضر در این انجمن: بدون کاربران آنلاین و 14 مهمان